Ako dieťa som milovala zemiakové knedlíky plnené slivkami alebo lekvárom. Mojej mamke sa ich však vôbec nechcelo robiť, nečudo, hotové zemiakové cesto nebolo vtedy dostať a urobiť ho chvíľu trvalo. A tak som sa ich naučila ako desaťročná pripravovať sama, za pomoci mojej prababičky, ktorá u nás vtedy bývala. Bolo to moje prvé, a na dlhý čas posledné jedlo, ktoré som vedela pripraviť. Ako sa mi narodili deti, pochopila som, prečo sa mamke do toho vôbec nechcelo a keď som objavila tento recept, okamžite som ho zamenila za ten pôvodný. Že prečo? Vyskúšajte a uvidíte, aké sú tieto knedlíky rýchle, chutné a zdravé. Vždy si z nich urobím viac a zamrazím do zásoby.
Čo budeme potrebovať?
- 750 gr hrudkovitého tvarohu
- 200 gr jemnej detskej krupice
- 500 gr čerstvých jahôd
- 3 PL trstinového cukru
- 2 PL masla
- štipku soli
- mletý kokos alebo strúhanku na obalenie
Ako na to?
- V miske si zmiešame tvaroh s vajíčkom a štipkou soli, postupne pridávame krupicu a vypracujeme vláčne, pomerne mäkké cesto. Aj keď sa Vám bude zdať príliš lepivé, radšej si navlhčite ruky a nepridávajte príliš veľa krupice, aby guľky neboli veľmi tvrdé
- V dlani si vypracujeme menšiu placku, do ktorej umiestnime jahodu a urobíme guľku
- Varíme vo vriacej osolenej vode približne 10 min. Keď máte obavy, pokojne si vyskúšajte konzistenciu cesta tak, že si uvaríte prvú guľku samostatne
- Kým sa varia, pripravíme si jahodovú omáčku. Na troche masla si rozpustíme cukor do svetlého karamelu, pridáme nakrájané jahody. Miešame, kým jahody nezmäknú a karamel sa nerozpustí. Ak máme radi viac sladké, pridáme ešte cukor. Potom omáčku rozmixujeme
- Hotové guľky polejeme rozpusteným maslom, obalíme ich alebo len posypeme mletým kokosom a servírujeme na jahodovej omáčke v hlbokom tanieri. Ak predsa len uprednostníte klasiku, posypte ich opraženou strúhankou na masle s cukrom. Chutí rovnako dobre!