Tento hamburger na ázijský spôsob je fantastický. Ak k nemu urobíte batatové hranolky, vaše deti si vás nebudú vedieť vynachváliť.
Čo budeme potrebovať?
- 600 g hovädzieho mäsa
- 1 červenú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 PL medu
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL rybej omáčky
- 1 ČL korenia 5 vôní (dá sa kúpiť hotové, ale keďže obsahuje koriander, ktorý nemám rada, ja dávam iba škoricu, mleté nové korenie, biele mleté korenie a bobkový list)
- 1 čerstvú čili papričku
- 200 ml vína (slivkového alebo sladkého červeného)
- Na kapustový šalát:
- ¼ hlávky červenej kapusty
- ½ červenej cibule
- ½ väčšej mrkvy
- 1,5 PL sezamového oleja
- 1 PL tamari (sójovej) omáčky
- 1 PL medu
- 1 čili papričku
- Na slivkovú majonézu:
- 4 PL majonézy
- 2 PL slivkového lekváru
- 1 čili papričku, čierne mleté korenie, soľ
- 1 PL limetkovej šťavy
Ako na to?
- Mäso si naložíme deň dopredu: nakrájame ho na väčšie kocky, cibuľu na plátky, cesnak pretlačíme. Prešľaháme med, sójovú a rybiu omáčku, pridáme koreniny a necháme postáť cez noc v chladničke.
- Mäso s prísadami vložíme do pekáča, prilejeme víno, podlejeme trochou vody a
- pečieme zakryté minimálne 5 hodín na 120 stupňoch, aby sa rozsypávalo na vlákna, tekutina odparila a ostala len hustá omáčka.
- Kapustu a mrkvu si nakrájame na rezančeky, cibuľu na drobno, čili na krúžky. Prešľaháme olej s tamari omáčkou a medom a dobre premiešame so zeleninou.
- Zmiešame všetky suroviny na majonézu a odložíme do chladničky.
- Žemľu si prekrojíme na polovicu, opražíme na sucho na panvici (grile), potrieme majonézou, navrstvíme kapustový šalát a mäso a pritlačíme s druhou polovicou žemle.