Milujem špenát a kedysi som robievala cestoviny so špenátom zapekané v rúre. Až kým nás asi pred 20 rokmi neprišli na Balatón navštíviť známi z Piešťan. Katka vtedy urobila túto verziu a ja už inú ani nerobievam. Taký jednoduchý nápad, pridať tam zopár olív a jedlo šmahom ruky hneď postúpi na iný level. Vyskúšajte aj Vy tento recept, ktorý sa mimoriadne hodí napríklad cez týždeň, keď prídete z práce a potrebujete rýchlo nakŕmiť zopár hladných krkov. Všetky suroviny máte určite v špajzi, pokiaľ len nie ste zarytý odporca olív. Tento recept Vás však zaručene na stranu olív dostane.
Čo budeme potrebovať?
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 1 balenie cestovín fusilli
- čierne mleté korenie, soľ, olivový olej
- odkôstkované zelené olivy
- strúhaný parmezán
- smotana na vareni
Ako na to?
- Rozmrazíme si na miernom plameni v hrnci s hrubším dnom špenát, medzitým si opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak na panvici
- Keď je špenát rozmrazený, pridáme doňho cibuľu s cesnakom, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, zjemníme smotanou na varenie (množstvo podľa toho, či chceme hustejšiu alebo riedšiu omáčku). Minútku povaríme, aby sa chute prepojili.
- Do hotovej omáčky primiešame olivy prekrojené na polovicu. Koľko, to závisí od našich preferencií – čím viac ich bude, tým výraznejšie prerazia chuť špenátu.
- Omáčkou polejeme uvarené cestoviny, ktoré ešte posypeme strúhaným parmezánom. Toto jednoduché jedlo na prípravu, ale výnimočné svojou chuťou, si určite nájde stále miesto vo Vašom jedálničku.