Túto výbornú polievku som po prvýkrát jedla v jednej reštaurácii pred takmer 30 rokmi. Recept mi nedali – vraj kuchárske tajomstvo. Vyšperkovala som si ho po svojom (ak je sezóna, využijem listy medvedieho cesnaku, ak nie, tak len baby špenát) a je dokonalý.
Čo budeme potrebovať?
Na štangle
- 1 balenie chladeného lístkového cesta
- 1 bielok
- pesto z medvedieho cesnaku alebo:
- 1 ČL mletej červenej papriky a 1 ČL drvenej rasce
Na polievku
- 1 balenie mrazeného špenátového pretlaku (400 g)
- 1 PL masla, olivový olej
- 1 strednú cibuľu
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 1 ČL bieleho mletého korenia
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 balenie čerstvého baby špenátu
- 50 ks (cca 2 hrste) listov medvedieho cesnaku
- strúhaný parmezán
Ako na to?
- Na masle a oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, mleté biele korenie, krátko opražíme, pridáme mrazený špenátový pretlak, trochu vody, dusíme pod pokrievkou, kým sa nerozmrazí.
- Listy medvedieho cesnaku nakrájame na menšie kúsky.
- K špenátovému pretlaku pridáme smotanu, osolíme, necháme krátko prevrieť a stiahneme z plameňa. Vhodíme baby špenát a medvedí cesnak, necháme pod pokrievkou trochu zvädnúť (zachováme tak vitamíny). Trochu premixujeme, ja nechávam kvôli krajšej štruktúre aj kúsky celých listov.
- Na polovicu povoleného lístkového cesta natrieme pesto, zakryjeme druhou polovicou a ozdobným radielkom nakrájame pásiky (dĺžku volíme podľa našich preferencií), zakrútime, potrieme bielkom, osolíme a pečieme v rúre na 180 stupňoch do zlatista asi 20 minút.
- Ak nemáme pesto, cesto si nakrájame na pásiky, potrieme bielkom a poprášime červenou paprikou, rascou, osolíme a upečieme do zlatista.
- Polievku posypeme podľa chuti strúhaným parmezánom. Ak pridáme aj varené vajíčko, poslúži aj ako sýta a výživná večera.