Quiche alebo slaný koláč je tiež skvelý spôsob, ako zlikvidovať zvyšky z chladničky – môžete naozaj nakombinovať takmer všetko. A keď nemáte čas robiť cesto, nahraďte ho hotovým lístkovým. Ja to tak robím často.
Čo budeme potrebovať?
- Chladené lístkové cesto alebo:
- 250 g hladkej múky
- 130 g chladeného masla
- 1 vajce
- soľ, 2-3 PL mlieka (ak by bolo treba)
- Na náplň:
- 250 g bryndze
- 100 g kyslej smotany
- 150 ml sladkej smotany
- 2 vajcia
- zelená špargľa
- ľubovoľná zelenina na ozdobu (paradajky, rukola…)
- čierne mleté korenie
- čerstvý alebo sušený kôpor
Ako na to?
- Z múky, trošku soli a nakrájaného masla si vyrobíme mrveničku, pridáme vajce (ak treba, trochu mlieka) a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
- Odlomíme drevnatú časť špargle a opražíme na kvapke oleja asi dve minúty z každej strany.
- Zmiešame bryndzu s oboma smotanami, pridáme vajíčka, koreniny a premiešame.
- Cesto si rozvaľkáme na potrebný tvar. Je krehké, môžeme si ho najprv roztlačiť prstami, prípadne použijeme potravinársku fóliu z oboch strán, pomocou ktorej ho prenesieme do formy. Ak sa natrhne, medzery spojíme a pritlačíme prstami aj pomoci odrezkov.
- Formu s cestom dáme do chladničky na 15 minút, potom vyložíme papierom na pečenie a nasypeme naň suchú fazuľu.
- Pečieme 20 minút na 180 stupňoch. Odstránime papier s fazuľou a vlejeme plnku do formy s predpečeným cestom. Ozdobíme špargľou a zeleninou a vrátime do rúry ešte asi na 35 minút. Cesto najprv vybehne, ale potom znovu klesne.