Ak mám malé hríbiky, prekrojím ich po dĺžke na polovicu a na sucho opražím na panvici. Servírujem ich s polievkou, vyzerá to efektne. Môžeme ešte posypať čerstvým kôprom.
Čo budeme potrebovať?
- 300 g čerstvých (mrazených/sušených) hríbov
- 500 g zemiakov
- 1 strednú cibuľu
- 3 stredné mrkvy
- 2 stredné petržleny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g masla
- 180 ml šľahačkovej smotany
- 1,5 PL hladkej múky
- 1 ČL mletého kmínu
- 1 ČL bieleho mletého korenia
- 3 ks bobkového listu
- za hrsť čerstvého kôpru (alebo 2 ČL sušeného)
- 1 PL cukru
- 2 PL octu
Ako na to?
- Očistíme si zemiaky, zeleninu, hríby a nakrájame ich na kúsky.
- Na rozpustenom masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme koreniny, necháme prevoniať, prihodíme hríby a pražíme asi 5 min.
- Pridáme zeleninu, chvíľu popražíme a zalejeme vývarom.
- Vhodíme bobkový list, pretlačený cesnak, soľ a keď zovrie, pridáme zemiaky a varíme na miernom plameni asi 20 min.
- Vymiešame smotanu a múku do hladka bez hrudiek (ja pretláčam zátrepku do polievky cez sitko), pridáme cukor a necháme krátko prevrieť.
- Pridáme kôpor, povaríme ešte minútku, odstavíme a dochutíme octom, prípadne ešte cukrom a soľou.
- Podávame so strateným alebo na mäkko vareným vajíčkom.