Možno ste v detstve neznášali rozvarený kelový prívarok, tento recept vás však zaručene presvedčí, že túto mimoriadne zdravú zeleninu, plnú minerálnych látok (vedeli ste, že 100 g obsahuje viac vitamínu C ako je odporúčaná denná dávka?) začnete jesť.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g ružičkového kelu
- 1 balík cestovín – farfalle alebo fusilli
- 70 g sušených paradajok v oleji
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mäkký kozí syr, prípadne iný čerstvý
- 2 PL kremžskej horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- čierne mleté korenie
- čerstvá bazalka
- opražené píniové oriešky (alebo zmes slnečnicových a tekvicových semienok)
Ako na to?
- Polovicu ružičkového kelu si rozsekáme v mixéri na drobno, druhú prekrojíme na polovicu, prípadne štvrťky, podľa veľkosti.
- Uvaríme cestovinu podľa návodu (necháme si trochu vody, v ktorej sa varili).
- Kým sa varia, na rozpálenej väčšej panvici opekáme asi 5 minút druhú (celú) polovicu kelu, kým nechytí zlatistú farbu.
- K opraženému kelu pridáme lyžicu oleja z paradajok, posekanú polovicu kelu, nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a miešame asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Rozmixujeme si spolu syr, horčicu, šťavu z citróna a čierne korenie s vodou z uvarených cestovín do hladkej omáčky.
- Do panvice so zeleninou pridáme uvarené cestoviny, omáčku, nakrájané kúsky sušených paradajok a premiešame.
- Podávame s opraženými orieškami a čerstvou bazalkou.