Dúfam, že mnohí z vás odchovaní na stvrdnutej pečienke s oschnutou ryžou v školských jedálňach sa nedáte odradiť, pretože tento recept je fakt geniálny a chuťovo taký vyladený, že presvedčí aj tých najväčších odporcov pečene. (Mám to odskúšané na vlastných deťoch). Už vás počujem: a prečo by sme sa mali do nej nútiť? Lebo pečeň je jednoducho taká napeckovaná výživovými hodnotami, že ju máločo predčí. Vedeli ste, že už sto gramov pokryje dennú potrebu železa? Okrem bielkovín, ktorých obsahuje toľko ako kuracina, má aj vysoký obsah vitamínov B, A, D, E a K. Navyše vitamín A z pečene vie telo priamo zúžitkovať, na rozdiel od toho z rastlinných zdrojov. A nemusíte sa báť ani toxínov: pečeňou len prechádzajú, usádzajú sa totiž v tukoch a v nervovom systéme. Zato sa v nej ale ukladajú potrebné minerály, ako horčík, selén a zinok. A aj cholín, aby nám dobre pálilo a pečeň i svaly fungovali ako treba. Vyskúšajte, lebo s batátovou kašou, šťavnatým hroznom a sladkou karamelizovanou cibuľovou omáčkou je to jednoducho fakticky neodolateľné kombo, ako by povedala moja sestra. Tak poďme na to!
Čo budeme potrebovať?
- 500 gr kuracej pečene
- 4 veľké batáty
- mlieko alebo smotana do kaše
- 6 strúčikov cesnaku
- oregano, mleté čierne korenie
- maslo, olivový olej, soľ
- Na omáčku:
- 6 červených cibulí
- 500 gr bieleho hrozna
- sójová omáčka, med
Ako na to?
- Dáme variť batáty nakrájané na kocky so soľou (ak nemáte radi ich sladšiu chuť, pokojne použime zemiaky, no mňa na batátoch okrem chuti láka aj ich krásna oranžová farba, lebo však jeme aj očami).
- Medzitým si očistíme pečienku (odblaníme, skontrolujeme, či tam nie sú nejaké zvyšky žlče), nakrájame na menšie kúsky, dobre osušíme a opepríme podľa chuti čiernym mletým korením (že nesolíme, nemusíme pripomínať, keďže nechceme, aby nám pečienka pri pražení stvrdla).
- Rúru si predhrejeme na 50-60 stupňov, rozpustíme si v panvici maslo, pridáme olej a na pomerne silnom plameni prudko opražíme pečeň z oboch strán niekoľko minút, na kratučko pridáme oregáno, premiešame, kým sa prevonia, dáme dolu z plameňa, preložíme do ohňuvzdornej misky, pridáme dva roztlačené strúčiky cesnaku, osolíme a vložíme do rúry, nech si pečienky pekne pohovejú v teple, kým dokončíme omáčku.
- Vo výpeku si orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky, mierne podusíme, roztlačíme zvyšok cesnaku, plnú polievkovú lyžicu medu (aj viac, ak máme radi), necháme za miešania med skaramelizovať, pridáme sójovú omáčku podľa chuti (pozor na slanosť) a ešte chvíľu spolu podusíme, aby sa chute prepojili.
- Medzitým si dokončíme kašu – roztlačíme zemiaky, podľa chuti pridáme maslo, sladkú smotanu alebo mlieko, prípadne soľ, rozmixujeme, ak treba.
- Umyté hrozno si prepolíme (ak sa chceme zahrať na popolušku, pokojne povyberáme aj zrnká) a zamiešame do hotovej omáčky, pod ktorou sme vypli plameň. (Hrozno už nedusíme).
- Naložíme kašu, na ňu omáčku a na vrch grilovanú pečeň. Fakt je to neskutočná dobrotka!