Toto jedlo sa po kórejsky volá BIBIMBAP, odvodené zo slov bibim – miešať a bap – ryža. Ak ste ešte nevyskúšali pomalé pečenie, tento recept je na to ako stvorený. A vôbec sa nemusíte zľaknúť tých ingrediencií – dnes je už takmer na každom rohu obchod s ázijskými surovinami a skoro každý väčší reťazec má s nimi kútik. Skúste to, s týmto jedlom budete mať zaručene obrovský úspech. A čo sa týka pomalého pečenia – ja to šupnem do rúry večer a za 12 hodín do rána je mäsko dokonale mäkké. Ak sa bojíte nechať ho v rúre cez noc, dajte ho tam ráno, keď odchádzate z domu a večer, keď sa vrátite, bude Vám rozvoniavať celý dom. Vyzerá to zložito, ale verte mi, to jedlo klame výzorom! Za málo práce dokonalý efekt. A môžete aj improvizovať: ak nemáte všetky prílohy, skúste to, čo nájdete doma. A inak, pomalé pečenie je geniálna vec, mäso sa Vám pri ňom nikdy nevysuší. V zásade sa naň hodí každý druh mäsa, ak má málo tuku, len pridajte olej. Pekáč stačí zakryť, ak nemáte vrchnák, pokojne použite pevný alobal a dobre utesnite.
Čo budeme potrebovať?
Na mäsko:
- 1 kg vyzreté predné hovädzie
- 160 ml ryžové víno
- 80 ml svetlá sójová omáčka
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvý zázvor pokrájaný na plátky
- soľ
Na pálivú omáčku
- kórejská omáčka GOCHUJANG
- sójová omáčka tmavá
- sezamový olej
- trstinový cukor
- ryžový ocot
- nastrúhaný zázvor
- pretlačený cesnak
Na prílohu:
- 6 pošírovaných vajíčok
- ryža na suši (môže byť aj normálna)
- zväzok reďkovky
- 6 menších mrkiev nakrájaných na prúžky
- 3 cukety nakrájané na rezančeky
- 1/2 červenej kapusty nakrájanej na tenko
- vylúpané boby edamame (1 balík)
- zaváraný zázvor
- čierne mleté korenie, soľ
- čierne a biele sezamové semienka
Ako na to?
- Mäso podlejeme v menšom pekáči ryžovým vínom a sójovou omáčkou, pridáme mrkvu a cibuľu prekrojené na polovice, čerstvý zázvor nakrájaný na plátky, olúpané celé strúčiky cesnaku a soľ. Dobre utesníme s alobalom, tiahneme celú noc, 10 až 12 hodín v trúbe vyhriatej na 120 stupňov bez podlievania, pred servírovaním upečené mäsko natrháme
- Zmiešame všetky suroviny na omáčku podľa chuti (niekto má rád pikantnejšie, iný menej)
- Pripravíme si prílohy, to si môžeme urobiť dopredu. Kapustu si opražíme (nedusíme, aby zostala chrumkavá) spolu s ryžovým octom, trstinovým cukrom a soľou, cca 10 minút, cuketové rezančeky opražíme so soľou a čiernym korením, reďkovky a mrkvu nakrájame na pásiky, ak máme mrazené boby edamame, krátko ich povaríme, vylúpeme a opražíme s trochou soli, sezamové semienka si opražíme. Pripravíme si vajíčka – ja ich robím tak, že okraj hrnčeka prekryjem potravinovou fóliou, trochu vymastím naolejovanými prstami, vyklepnem vajíčko, konce fólie zakrútim a previažem. Takto si pripravím všetkých šesť a povarím 4 minútky vo vriacej vode
- Servírujeme tak, že do stredu taniera dáme kopček uvarenej ryže, obložíme mäskom, prílohami a pokvapkáme omáčkou, sezamovým olejom, opraženými sezamovými semienkami a nakrájanou čerstvou zelenou cibuľkou. A nezabudnime na pošírované vajíčko. Toto jedlo má u nás doma skvelý úspech. Omáčky si urobím vždy viac, v chladničke postojí zopár týždňov. Ak sa dovtedy nezje, lebo sa hodí takmer ku všetkému.