Túto polievku typickú pre Ekvádor, sme jedli pri návšteve tejto krajiny takmer každý deň a mimoriadne sme si ju obľúbili. V každej oblasti dávali na vrch rôzne veci, raz sme dokonca dostali namiesto kukurice pukance. A fakt to chutilo!
Čo budeme potrebovať?
- 10 stredných zemiakov (cca 1 kg)
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL mletého kmínu
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 200 ml mlieka
- 250 g nastrúhaného čerstvého syru
- 100 g fety/mozzarelly
- Aji omáčka (štipľavá juhoamerická omáčka)
- 2 zrelé avokáda
- varená kukurica (z konzervy)
- čerstvý koriander
Ako na to?
- Cibuľu nakrájanú na drobno opražíme na rozpálenom oleji, kým nezmäkne, pridáme kmín a pretlačený cesnak a necháme na plameni ešte asi 2 minúty.
- Pridáme zemiaky nakrájané na kocky, smažíme asi 5 minút a pridáme mletú červenú papriku, krátko premiešame, aby nezhorkla.
- Zalejeme vodou, pridáme soľ a necháme zovrieť. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.
- Popučíme ich pučidlom tak, aby niekoľko kúskov zostalo celých.
- Vlejeme mlieko, necháme zovrieť a povaríme ešte 5 minút, ochutíme korením.
- Stiahneme z plameňa a zamiešame nastrúhaný syr, rovnako koriander.
- Ozdobíme nakrájanými plátkami avokáda, nadrobenou fetou a kukuricou, pokvapkáme štipľavou omáčkou aqi, ktorú môžeme nahradiť napr. sirachou.