U nás v rodine sme všetci veľkí čokoholici. A keď sa ešte čokoláda skombinuje s orechmi všemožného druhu, tak to je už pre nás úplne neodolateľná záležitosť. Táto fantastická torta z troch surovín, ktoré máte zaručene vždy v špajzi, ohúri aj tých najnáročnejších fajnšmekrov. U nás si dokonca vyslúžila miesto až na slávnostnom vianočnom stole a kvôli nej držím vanilkovú zmrzlinu v mrazničke po celý rok. Spolu totiž tvoria fakticky neodolateľnú dvojku. Garantujem vám, že keď si z nej dáte čo i len jeden kúsok, budete ju piecť až do konca svojho života.
Čo budeme potrebovať?
- 300 gr čokolády (horkej alebo na varenie, časť z nej hocikedy zamením za mliečnu, najmä po
- Vianociach, keď potrebujem zlikvidovať zásoby čokoládových kolekcií zo stromčeka)
- 180 gr masla
- 200 gr trstinového cukru (ak nahradím časť horkej čokolády mliečnou, ktorá má viac cukru, tak
- použijem len 100 gr)
- 100 gr pomletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 6 vajec
Ako na to?
- Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a vytrieme maslom
- Čokoládu nalámeme a spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny a vmiešame pomleté orechy
- Nakoniec pridáme rozpustenú čokoládu a vylejeme do formy, pečieme podľa rúry cca 20-25 minút na 160-180 stupňoch, priebežne kontrolujeme, aby sa nespálil vrch
- Po úplnom vychladnutí dáme ešte na noc do chladničky
- Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny.